HudenVigtigheden af en sund hudbarriere

Huden er kroppens største organ, og den varetager en række vigtige funktioner, som holder os sunde og raske. Den beskytter os mod farlige udefrakommende stoffer såsom virus og bakterier, gift og allergener, regulerer vores temperatur og væskebalance og har mange andre betydningsfulde funktioner.

Den vigtigste del af vores hud, som har størst betydning for vores huds sundhed, er dog det yderste hudlag stratum corneum - og det skal have fugt.

 
En sund hud begynder i det yderste hudlag

Stratum corneum’s vigtigste funktioner er at forhindre uønskede stoffer fra at trænge ind i kroppen og overdrevet tab af væske.

Det er også ansvarligt for at holde vores hud ung, smidig og sund. Selvom hudspecialister i mange år har været overbeviste om, at denne yderste beskyttende hinde var et dødt og passivt hudlag, så har ny forskning vist, at netop dette yderste hudlag er aktivt, intelligent og altafgørende for vores huds sundhed og udseende.

Det yderste hudlag er primært opbygget af, hvad hudlæger forklarer som “mursten og mørtel.” (Se f.eks. Dr. Med. Yael Adler: Under huden, 2017)

Murstenene er de døde hudceller, også kaldet hornceller. De er meget små og robuste, da de består af hård keratin (horn), og du kan kende dem på, at de har mistet deres cellekerne.

I et mikroskop kan du se, at horncellerne ligner mursten, og at de er indlejret i en mørtelagtig substans (deraf “mursten og mørtel” billedet).

Mørtlen er indholdet af de kugler, som korncellerne producerer. Kornceller er modne hudceller, som producerer små kugler med fedt, keratin og andre værdifulde proteiner. Når korncellerne overgår til at være hornceller, frigiver de deres indhold og tømmer deres arvestoffer ud af proteiner og fedt, også kaldet ceramid.

Denne mørtel holder ikke kun murstenene (de hudceller, som traditionelt set er blevet anset som døde hudceller) godt sammen, men sørger også for, at der ikke kan trænge fremmedlegemer ind gennem huller. Indtil nu er det ikke lykkedes forskere eller hudplejeproducenter at efterligne kroppens eget naturlige system én til én. Tilsammen udgør murstenene og mørtelen altså det yderste hudlag, hudbarrieren.

Hudens fysiske struktur og biologiske funktion er meget kompliceret. Selvom eksperter i generationer har forsket i emnet, er der stadig mange ukendte faktorer, der har betydning for din huds sundhed. Én ting står dog klart. Du kan med hudpleje påvirke det yderste hudlag (stratum corneum) ved at se på hudens vandkoncentration.

Understøttelse af hudens egen, naturlige proces

Vores vision med AiiAs produkter er at understøtte hudens egen, naturlige proces ved at bidrage med fugt og certificerede, naturlige ingredienser til pleje og beskyttelse af det yderste hudlag. Vi mener, på basis af forskning, at når processen i huden får lov til at foregå i sin egen, naturlige cyklus, og huden i det yderste hudlag er tilstrækkeligt fugtmættet, vil den opnå en sund tilstand. Vi mener, at sund hud er smuk hud.

En sund hud ved bedst, hvornår hudcellerne uden cellekerne (traditionelt omtalte "døde hudceller") ikke længere er til nytte for huden. Når du vælger at fremskynde hudens naturlige fornyelsescyklus ved at anvende eksfolierende hudpleje-produkter, skader du hudens beskyttende barriere og gør den ude af stand til selv at give slip på de døde hudceller. Du fjerner desuden det beskyttende hudlag og gør huden langt mere sårbar, end den ellers ville være.

Den beskyttende hudbarriere er konstant under angreb fra forskellige, miljømæssige stressfaktorer som kemikalier, stråling, bakterier, vira og svampe. Angreb som en velfungerende hudbarriere er i stand til at modstå. Der skal dog ikke meget til at skade denne yderste hinde. Skader viser sig hovedsageligt som en udtørring af huden og gør huden rynket, følsom og kløende. Både overdreven eksfoliering med syre og skrub, brugen af olie på huden, UV-eksponering, forurening og andre faktorer nedsætter hudens barrierefunktion. Skader i hudbarrieren resulterer i, at dens evne til at beskytte os og holde os sunde og raske er nedsat. Det er derfor af højeste prioritet at vedligeholde barrierefunktionen i det yderste hudlag, at holde den sund og reparere huden, hvis den er skadet. Vores produkter fra AiiA Care hjælper huden med selv at gøre sit naturlige arbejde.


Opbyggelsen af vores hud

Fundamentalt er huden bygget op af tre hudlag; Overhuden, læderhuden, og underhuden. Det øverste hudlag, overhuden, også kendt som epidermis, er mellem 0,05 til 0,1 millimeter tyk afhængigt af, hvor på kroppen du måler. Overhuden er det mest aktive hudlag blandt de tre. Det mellemste hudlag, læderhuden, også kendt som dermis, er mellem 1-5 millimeter, og det inderste lag hud, underhuden, kan være op til flere centimeter tyk.

Huden producerer sit eget fedtstof, der hedder talg. Nogle hudtyper producerer for meget talg og betegnes derfor som fedtet hud, mens andre producerer for lidt og kaldes for tør hud. Hudens talg-produktion er derfor afgørende for, hvilken hudtype vi har. Det naturlige fedtstof kommer fra talgkirtlerne, bedre kendt som porer, som vi har over hele kroppen med undtagelse af håndflader og fodsåler. Talg er sammensat af forskellige dele, som huden udskiller via talgkirtlerne, og er vigtigt for hudens funktion og sundhed, da det beskytter huden og forhindrer den fra at tørre ud.


Epidermis

I epidermis, det øverste hudlag, findes der fire cellelag; basalcellelaget, tornecellelaget, korncelle-laget og horncellelaget.

Hudceller starter deres liv basalmembranen og udgør herved basalcellelaget. Efterhånden som de bliver mere udviklede og modne, bevæger de sig mod den yderste, beskyttende barriere. Når de når det øverste af huden har de frigivet deres indhold (cellekernen) og herved bliver både den frigivede substans og hudcellen en vigtig del af vores beskyttende barriere.


Hudceller og deres afstødningsproces

Når hudceller ikke længere er til gavn for huden, er en sund hud selv i stand til at skille sig af med dem. De bliver afstødt som en naturlig del af den proces, som huden går igennem. De såkaldte "døde" hudceller spiller dog en vigtig rolle i huden indtil det punkt, hvor huden selv giver slip på dem. Cellerne yder beskyttelse af huden mod eksterne påvirkninger og videregiver vigtige informationer til de nye celler. Herudover bliver overhudens vækstfaktorreceptorer aktiveret, når hudcellerne til slut falder af.

Vækstfaktorreceptorer er med til at danne ceramider og andre substanser, som øger hudens tykkelse, styrke og evne til at beskytte huden.


UV-eksponering

UV-stråling er ansvarlig for mange hudskader, som kan resultere i hudsygdomme, pigmentforandringer, rynker og tidlig aldring af huden. Solens UV-stråler kan deles op i to typer: UVB-stråler og UVA. UVB-stråler gør os brune eller solskoldede, mens UVA trænger dybere ind i huden og forårsager celleændringer og celleødelæggelse.

UV-eksponering har også en meget negativ effekt på den ”mørtel”, som binder murstenene i det yderste hudlag sammen. Denne mørtel er meget vigtig for, at membranen er tæt og stærk. Når huden udsættes for UV-stråling svækkes hudens barrierefunktion.

Huden er konstant i gang med at reparere sig selv, men hvis du hyppigt udsætter din hud for skadende stråling, kan reparationen ikke følge med, og så vil den beskadigede DNA gives videre til datterceller og i sidste ende føre til kræft. Skulle det ske, at din hud er blevet udsat for skadende ophold i solen, bør du efterfølgende give den god tid til at regenerere, så du minimerer risikoen for, at skaderne resulterer i sygdom.


Hvordan kan jeg styrke det yderste hudlag?

Funktionen af stratum corneum, og de processer og stoffer som påvirker det yderste hudlag, er kompliceret. I det yderste hudlag skal vandkoncentrationen være over 15 procent for at enzymaktiviteten fungerer. Er den lavere, virker hudens egen evne til at afstøde døde hudceller ikke, og så begynder en dårlig cyklus med tør hud til følge. Det betyder, at tør hud har brug for vand og ikke olie, som mange måske tror. Olie på tør hud vil kun gøre huden fedtet, så den måske føles mere fugtig, men hudens evne til at opbygge vandkoncentrationen i huden og til at afstøde døde hudceller, vil blive ødelagt.

Den beskyttende barriere, stratum corneum, har hovedsageligt brug for fugt, vitaminer og antioxidanter. Selvom overhuden generelt har et højt vandindhold på mellem 65 og 70%, så har stratum corneum i sig selv et meget lavt indhold af vand på mellem 10-30%. Stratum corneum har brug for mindst 15 procent fugt for at fungere optimalt. Det betyder, at vi både skal passe på med ikke at udtørre huden med skrappe renseprodukter, overdreven eksfoliering og UV-eksponering, samt tilføre huden daglig fugt.

Huden har naturligt antioxidanter i sig af forskellig art, men drager nytte af at blive tilført flere antioxidanter gennem hudpleje. Specielt i forhold til UV-stråling, viser det sig, at huden er bedre beskyttet af antioxidanter, som er påført huden før soleksponering.

AiiA Care produkter er alle udviklet til at give den pleje, huden har brug for til at være sund med en velfungerende og stærk barrierefunktion. Vores hudpleje støtter dermed hudens naturlige processer og funktioner og bidrager til en balanceret, smuk hud.

Hvis du har yderligere spørgsmål til hudens funktioner, opbygning og behov, er du velkommen til at skrive til os gennem vores kontaktformular, som du finder under ”Kontakt os”-linket nederst i venstre hjørne.